S druge strane granice

Predstava je nastala kao rezultat dramskih radionica 2017. godine u okviru Udruženja “Mladi Tuzle” uz podršku i partnerstvo sa Udruženjem “Zemlja djece u BiH” Tuzla. Predstava je dio projekta „Socijalna uključenost – pravo, a ne privilegija“ finansiranog u okviru šireg projekta SoRi koji sprovodi GIZ.

Scenarij za predstavu nastao je kao rezultat dvomjesečnog istraživanja problematike masovnog odlaska građana BiH u zemlje Evrope od strane polaznika dramskih radionica uzrasta od 9 do 25 godina. Ti rezultati su objedinjeni u jednu priču, koja je smještena u azilantski centar u Njemačkoj, grad Berlin, područje Siemensstadt, Motardstraße, te je tako nastao i scenarij za predstavu.

Dobijeni rezultati pokazali su da je od 1991. do 2014. iz BiH imigriralo 527 hiljada stanovnika, a stanovnici najčešće odlaze u azilantske centre. Ti rezultati su objedinjeni u jednu priču, koja je smještena u azilantski centar u Njemačkoj. Predstava je premijerno izvedena u oktobru 2017.godine u Tuzli nakon čega je izvođenja imala u Kiseljaku, Poljicama, Mramoru, Brčkom i Živinicama.

Predstava S druge strane granice – Fotogalerija

Predstava ima za svrhu pružanje podrške djeci i mladima, kroz pozorišnu umjetnost, koji su usljed socijalne, političke i ekonomske situacije potražili azilantski centar u zemljama Evrope, te podizanje svijesti građana o problemu masovnog odlaska djece i mladih iz Bosne i Hercegovine.S druge strane granice je simbolički naziv i način da se građani, djeca i mladi upoznaju sa problemima i poteškoćama sa kojima se susreću tražioci azila u azilantskom centru. U vezi s tim, podstičemo ih na razmišljanje prije nego odluče napustiti Bosnu i Hercegovinu. Pored toga, realizacijom ovog projekta, pružena je pomoć svim građanima Bosne i Hercegovine koji su se u azilantskom centru susretali sa problemima kao što je gubitak identifikacijskih dokumenata, zatim sve prepreke sa kojima su se susretali prilikom povratka u svoju državu. Djeci i mladima, koji su prilikom povratka iz azilantkskog centra izgubili pravo na školovanje, se pruža socijalna i psihološka podrška za nastavak obrazovanja.

Koordinator projekta je Adnan Mujkić. Projekat je finansirao GIZ.

Predstava S druge strane granice – Fotogalerija

UDRUŽENJE MLADI TUZLE
Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250014520074

Identifikacioni broj:
4209652740007

REZERVACIJE ULAZNICA

Informacije i rezervacije ulaznica za događaje vršite putem telefona +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Ulaznice preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.

Copyright Udruženje Mladi Tuzle © 2024. Sva prava zadržana.