DIS LEKCIJA

Projekat ‘DIS LEKCIJA’ je pokrenut na inicijativu dugogodišnje saradnice Pozorišta mladih Tuzle Amile Beširović, ali i samog Pozorišta ; a finansirao ga je Grad Tuzla tokom 2018. godine. ‘Alisa u zemlji slova’ je ujedno i master rad Amile Beširović na master programu Primjenjeno pozorište Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu; stoga je sama premijera predstave, 17.12.2018, u Tuzli bila i odbrana master rada uz prisustvo komisije.

DIS LEKCIJA’ kroz umjetnički projekat inspirisan romanom ‘Riba na drvetu’ Malali Hant obrađuje problem disleksije kod djece i mladih, kao i položaj neshvaćenosti u kojem se osobe sa disleksijom često nalaze.

Zapanjujuća je činjenica koliko djece i mladih ima disleksiju a koliko stanovništvo malo radi na tome da se ta djeca i mladi ljudi ne dožive kao glupi nego da se usmjere na drugačiji način razmišljanja a samim tim im se pomogne.“ – kaže Beširović.

Predstavu ‘Alisa u zemlji slova’ posebnom čini interaktivni pristup publici u cilju boljeg razumijevanja problema disleksije kroz koji prolazi glavni lik.

Ono što do ovog momenta nije u Pozorištu mladih Tuzle rađeno je forma interaktivnog teatra u zajednici kojem će gledaoci moći prisustvovati a samim tim i kreirati priču zajedno sa glumcima na sceni. Važno je uključiti publiku da ne budu nijemi posmatrači svega što vide, nego im kroz nove oblike teatra u zajednici pružiti šansu da kreiraju predstavu zajedno sa glumcima na sceni. Da se osjećaju slobodno i emotivno se povežu sa pričom na sceni i direktno pokažu svoja osjećanja i izraze svoje stavove. Kroz proces rada od septembra do decembra učesnici u predstavi su prolazili niz vježbi koje su ih spremile za direktan susret sa publikom.“

Cilj projekta, kao i predstave, jeste informisanje javnosti o disleksiji; kao i usmjeravanje njihovog djelovanja ka prihvaćanju i integraciji osoba sa tim problemom.

Disleksija nije ograničenje. Mnogi je smatraju darom. I mnogi smatraju da nije problem kada se otkrije da osoba ima disleksiju nego je to samo korak ka rješenju problema. Vodeći se izrekom Alberta Ajnštajna koji je i sam imao disleksiju : “Ako je suditi ribi po njenoj sposobnosti da se popne na drvo ona će cijeli život provesti misleći da je glupa” šalje se snažna poruka svoj djeci, mladima, nastavnicima, odgajateljima i roditeljima da ne smijemo imati ista očekivanja od svakog djeteta. Ne bismo trebali poštovati forme koje društvo nalaže bez obzira na posljedice i praviti da svaka osoba mora težiti istom rezultatu i istim postignućima. Prihvatiti različitosti i individualne mogućnosti će i nas i osobu sa kojom radimo činiti sretnom.“

Premijerom predstave uspostavljena je saradnja između Pozorišta mladih Tuzle i Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, te će u ponedjeljak u Tuzli biti potpisan Ugovor o umjetničkoj saradnji između ovih ustanova na period od četiri godine.

U predstavi igra 16 mladih ljudi: Đina Perkić, Benjamin Avdić, Maida Hamzić, Samira Mujabašić, Muhamed Delić, Sanja Vuleta, Saša Pavlović, Elena Zendeli, Andrea Ajdaslić, Adnan Džekić, Mirna Aganović, Minja Bajrektarević, Emina Aganović, Aida Mujabašić, Darin Anić i Emin Turalić.

Ekipu organizacije čini 20 osoba; a pedagoški rad i režiju potpisuje Amila Beširović.

UDRUŽENJE MLADI TUZLE
Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250014520074

Identifikacioni broj:
4209652740007

REZERVACIJE ULAZNICA

Informacije i rezervacije ulaznica za događaje vršite putem telefona +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Ulaznice preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.

Copyright Udruženje Mladi Tuzle © 2024. Sva prava zadržana.