Povezivanje tačaka

Pozorište mladih Tuzle zajedno s Udruženjem „Mladi Tuzle” Tuzla u periodu od maja 2021. godine do decembra 2022. godine je dio projekta „Povezivanje tačaka”. Projekat implementiraju World Vision Bosne i Hercegovine, Udruženje „Naša djeca” Sarajevo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a podržava Evropska unija u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je doprinijeti rješenju najvećih problema vezanih za prava djece u BiH – nedostatak efikasnog mehanizma saradnje između vladinih i nevladinih organizacija i institucija države te nedostatak glasa i mišljenja djece o pitanjima i odlukama koje ih se tiču. U periodu od septembra  do decembra 2021. godine na području Tuzle realizovana su istraživanja na temu „Odmor, slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti”. Anketirano je stotinu djece i stotinu odraslih. Rezultati su pokazali da djeca i roditelji smatraju da im pozorišna umjetnost omogućava kvalitetnije provođenje vremena te da pomoću igre u školskim klupama bolje uče i pamte zadano gradivo.

U vezi s tim, a kao odgovor na rezultate istraživanja, u periodu od januara do septembra 2022. godine radi se na izdavanju autorske zbirke igara za djecu i mlade pod nazivom „Igrograd” u izdavaštvu Mladih Tuzle. Zbirka će poslužiti voditeljima aktivnosti sa djecom i mladima koje se tiču osnaživanja grupe i pojedinaca te socijalizacije i razvoja životnih vještina. Projektne aktivnosti usmjerene su na praktičnu primjenu igara kroz pedagoško – umjetnički rad sa djecom i mladima u Tuzli uzrasta od 6 do 29 godina.