Heroj

U okviru regionalnog projekta pod nazivom “Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj” kojeg provodi Biro za ljudska prava Tuzla a jedan od partnera je i Unicef, pokrenuta je kampanja pod nazivom #sklonibatine da su valjale u raju bi i ostale.

Predstava “Heroj” je nastala kroz proces dramskih radionica Udruženja “Mladi Tuzle”. Snažno govori o utjecaju odgoja na djecu te svemu što fizičko kažnjavanje djece, kao jedna od odgojnih metoda, može da razvije odnosno uskrati na njihovom putu od djeteta do odraslog čovjeka i budućeg roditelja.

Predstava nam otvara prozor u dječije snove o idealnoj porodici kroz koje saznajemo kako bi djeca voljela da porodica funkcioniše.

Sastoji se od niza scena u kojem je predstavljena jedna vrsta odgoja djeteta te kako na njega /nju to utječe a nakon toga je prikazan san tog djeteta šta ono želi kako da se sa njim postupi u određenoj situaciji. Predstava nas dovodi do momenta da sami preispitamo sebe kako smo se prema nekome u određenoj situaciji ponašali te da li je neko prema nama ispravno postupio u nekoj situaciji u životu.

Predstava je premijerno izvedena u maju 2018.godine u Tuzli nakon čega je imala izvođenja u Tuzli, Banja Luci, Sarajevu i Mostaru. U okviru projekta je u junu 2018.godine održan dijaloški forum za učesnike u predstavi na temu zaustavljanja fizičkog kažnjavanja djece u odgoju. Prateći sadržaj premijernog prikazivanja predstave bila je peticija građana Grada Tuzla za izglasavanje zakona o zabrani fizičkog kažnjavanja djece u odgoju.

Koordinator projekta je Amila Beširović, dugogodišnja članica Udruženja i master dramski i audio vizuelni umjetnik. Projekat je finansirao UNICEF i Biro za ljudska prava Tuzla.

UDRUŽENJE MLADI TUZLE
Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250014520074

Identifikacioni broj:
4209652740007

REZERVACIJE ULAZNICA

Informacije i rezervacije ulaznica za događaje vršite putem telefona +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Ulaznice preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.

Copyright Udruženje Mladi Tuzle © 2024. Sva prava zadržana.