Baletni studio na rekreativnoj osnovi

U decembru 2010. godine pokrenuta je ideja osnivanja Baletnog studija za djecu i mlade u Tuzli na rekreativnoj osnovi.

Činjenica da Tuzla čak 45 godina nije imala nikakav oblik edukacije na polju baletne umjetnosti bila je polazišna tačka za osnivanje studija ove vrste, sa ciljem da se što više djece i mladih zaljubi u ovu umjetnost. Rekreativni pristup radu želi istaći kako balet nije samo za profesionalce, već je izvrsna aktivnost za bilo koji uzrast i može biti važan faktor u fizičkom razvoju.

Razlika između rekreativnog i profesionalnog baleta jeste u tome što se u ovom slučaju izvode manje komplikovani i zahtjevni elementi, kako bi se ostalo u granicama mogućnosti individualnih predispozicija tijela; ali i dalje u okvirima suštine baletne umjetnosti.

Ta ideja naišla je na veliki interes, tako da se od tada do danas, studio realizuje kontinuirano svake godine, a rad se odvija u grupama u zavisnosti od starosne dobi polaznika: mlađa grupa (5 do 9 godina); srednja grupa (10 do 13 godina); starija grupa (14 do 29 godina).

Svake godine edukuje se oko 30 polaznika različtih uzrasta. Kao krajnji rezultat širenja baletne umjetnosti, u Tuzli je osnovan i odsjek za klasični balet pri Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla. U Tuzli i okolini, učesnici smo različitih manifestacija, smotri, takmičenja, a edukovane balerine koje su završile početni ili napredni studio učesnice su pozorišno – produkcijskih poduhvata u Pozorištu mladih Tuzle, partnera ovog projekta.

Trener/edukator Baletnog studija na rekreativnoj osnovi je Željka Marinić, bachelor glumica i profesor baleta u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla.

Fotografije sa nastupa

UDRUŽENJE MLADI TUZLE
Mjesto sigurnog odrastanja

Transakcijski račun:
(Raiffeisen bank dd BiH)
1610250014520074

Identifikacioni broj:
4209652740007

REZERVACIJE ULAZNICA

Informacije i rezervacije ulaznica za događaje vršite putem telefona +387 61 365 600 (svakim danom od 9.00h do 16.00h)

Ulaznice preuzeti na biletarnici Pozorišta mladih Tuzle.

Copyright Udruženje Mladi Tuzle © 2024. Sva prava zadržana.